Pieni helmi Helsingissä

11.09.2022

Parhaita ovat ohuenkirpeät, aurinkoiset ja jopa lämpimät syyskelit. Pyöräilen yleensä työhuoneelle Vallilaan ja nautin joka kerran Töölönlahden maisemista, Lintsiltä kuuluvista, ehkä vähän kauhunsekaisista kiljahduksista ja Vallilan kahvipaahtimon tuoksusta. Koska en halua kuulla omaa läähätystäni, kun pyöräilen sitä järkyttävää ylämäkeä, joka jatkuu ja jatkuu, alkaen Töölönlahdelta ja (luojan kiitos) päättyen Kulttuuritalolle, olen kuunnellut kuulokkeilla erilaisia sarjoja Yle Areenasta. Tiedeykkönen, Tiedetrippi ja Pieleen mennyt historia kuuluvat tämän hetken suosikkeihin. En nyt osaa sanoa, mikä tämänkaltaisissa ohjelmissa kiehtoo, mutta se onkin sivuseikka. 

Eräässä Tiedetripin jaksossa kerrottiin satoja, jopa yli tuhat vuotta vanhoista Japanilaisista firmoista. Jossain päin Japania toimii kenties edelleenkin rakennusfirma, joka on perustettu 1400 vuotta sitten! Riisikakkuja valmistava yritys on myöskin pyörinyt menestyksekkäästi satoja vuosia kaatumatta tai edes horjahtamatta missään vaiheessa. Riisikakkufirma ei ole halunnut laajentua, vaan on pysynyt pienyrityksenä, valmistaen sukupolvesta toiseen niitä samanlaisia rouskuvia kiekkoja. Kuulin myös niinikään Japanissa sijaitsevasta ravintolasta, jossa kokki valmistaa vain yhtä annosta. En tiedä firman ikää, mutta tällaistakin joku on saanut päähänsä ja ravintola toimii hyvin. Annosta on hiottu ja hinkattu, siitä halutaan tehdä luonnollisesti täydellinen. Tässä ajattelutavassa on minusta jotain kiehtovaa. 

Sivutoimisena toiminimiyrittäjänä pohdin usein sitä, miten minun tulisi edetä yrittäjänä. Maailma on täynnä vaatebrändejä ja massiivisia, pikamuotia tarjoavia yrityksiä, joiden kanssa on turha lähteä kilpailemaan. Mihin minun sitten tulisi pyrkiä? Minkälaisen yrityksen haluan luoda? Sen sijaan, että yrittäisin mahdollisimman nopeasti kasata malliston ja vaihtaa malleja useamman kerran vuodessa, ajattelinkin tehdä päinvastoin. Nojaten edellä kuvattuun Japanilaiseen "yritysfilosofiaan", olen päätynyt seuraavaan strategiaan. Laatu on Pauliinan Huoneessa tärkeämpää kuin määrä ja toivonkin, että tulevaisuudessa (ei kai siihen nyt ihan 600 vuotta mene?!) yritystä nimeltä Pauliinan Huone, voidaan kutsua vaateyritysten "pieneksi helmeksi" Helsingissä. Vaatteet ovat ajattomia, laadukkaita ja kestäviä. Pauliinan Huone on yritys, joka valmistaa vaatteita lämmöllä, tarkasti ja levollisella zen-asenteella.

Aurinkoisia syyspäiviä, ystävät : )