Joogabolsteri ja meditaatiotyyny

02.06.2024

Toisinaan käyn penkomassa kangashyllyjäni työhuoneella ja teen pientä inventaariota läsnä olevista kangaspakoista ja häiritsevän epämääräisistä kangaspinoista. Suurin osa näistä on joko epäsopivan värisiä tai määrältään liian vähäisiä, jotta niistä saisi mekon taikka muuta päällepantavaa. Yksi pinoista on oikein hyvää pellavaa, mutta liian paksua mekkoon ja pellavan värisenä liian neutraalia minun makuuni. 

Parisen vuotta sitten päätimme kokeilla joogabolstereiden tekemistä siten, että täytimme bolsterin sisäpussin "peratulla" ja putsatulla leikkuujätteellä, jota meiltä löytyi runsaasti. Huomasimme pian, että idea oli hyvä, mutta toteutuakseen vähän vauhdikkaammin, olisimme tarvinneet jonkinmoisen silppurin. Teimme muutaman bolsterin, mutta asia jäi muiden kiireiden vuoksi hautumaan. Kunnes näin sen pellavakankaan varastossa. Tällä kertaa päätin tehdä bolsterin eri täytteellä. Hankin työhuoneelleemme tattarin akanaa, eli siis putsattua tattarin kuoriosaa, tein bolsterin sisäpussin värjäämättömästä, tukevasta puuvillasta ja ulkopussin siitä hyllylle unohdetusta pellavasta. Sitten täytin sisäpussin akanoilla. Ja kas! Siitähän tuli aivan ihana! Makasin selälläni bolsterin päällä ja on vähällä nukahtaa. Päätin tehdä muutaman lisää ja nyt bolsterit pötköttelevät putiikin penkillä. Tämän lisäksi tein kaavat vielä meditaatiotyynyyn ja päätin vielä kokeilla sen ompelemista. Tein ensimmäisen värikkäästä kankaasta ja nyt täyttämistä odottaa myös muutama pellavan värinen tyyny.

Alkuperäinen idea jossa bolsteri tai tyyny täytetään leikkuujätteellä on vielä olemassa, mutta sen toteuttaminen siirtynee syksyyn, sillä silloin Pauliinan Huoneeseen saapuu kangasleikkuri. Se toivottavasti helpottaa hieman leikkuujätteen siistimistä siihen kuntoon, että sitä voi huoletta käyttää täytteenä. Toivon kovasti, että tulevaisuudessa voimme käyttää leikkuujätteen tällä tavoin hyödyksi ja että vain pieni osa siitä päätyisi hävitettäväksi. Lisäksi aion käyttää ylijäämäkankaita bolstereihin ja meditaatiotyynyihin, sillä ne ovat hauskan näköisiä ihan kodin sisustuksessakin.