Varjojen ylistys, valojen kaipuu

22.10.2023

Muutama päivä sitten laahustin olohuoneeseen, herättyäni vaihtelevasti nukutun yön jälkeen. Räpsäisin valot päälle ja jäin hitaanpuoleisilla aamuaivoillani ihmettelemään rätisevää ääntä. Hetki meni, ennen kuin tajusin että ääni lähtee kattolampusta. Jälkeenpäin kävi ilmi, että lampun joku muoviosa oli kärähtänyt, siis ilmeisesti syttynyt palamaan ja lopputuloksena hajonnut valaisin ja mustunut sisus. Nyt olemme vaeltaneet hämärässä asunnossa kuin aaveet odotellessamme uuden lampun saapumista. 

Hämärä valaistus on tunnelmallinen ja salaperäinen. Klassikkokirjassa "Varjojen ylistys" Junichiro Tanizaki kuvailee japanilaisessa kulttuurissa esiintyvää hämärää valaistusta ja sitä, kuinka se korostaa esineiden hienovaraista kauneutta. Olen oikeasti tuon kirjan luettuani, kiinnittänyt enemmän huomiota niihin vivahteisiin, joita hämärä valaistus tai pimeys tarjoaa heittäessään hämäryyden harson kodin esineiden ylle. Kirkkaasti valaistu esine kertoo itsestään perusasiat, mutta hämärässä oleva esine tarjoaa katselijalle myös kanavan mielikuvitukselle ja sanattomalle vuoropuhelulle esineen kanssa. 

Kattolampun kärähtäminen tarjosi huoneistoon salaperäistä tunnelmaa, mutta on pakko myöntää, että asiassa on myös toinen, arkisempi puoli. Myönnän, että kyllä saattoi pata mennä muutaman kerran jumiin, kun mm. lukeminen on ollut yhtä siristelyä, pinnistelyä ja kirkasvalolampun kanssa säätämistä. Vaikka pidän hämärästä valaistuksesta ja sen mukanaan tuomasta tunnelmasta, on keski-ikäisen, ikänäöllä varustetun käsityöläisen pakko pitää huolta hyvästä valaistuksesta, etenkin töitä tehdessä. Kun illat hämärtyvät ja edessä on musta kangas, musta lanka, sekä ratkoja, niin maksan melkein mitä vain, että minulla on viiltävän terävä kohdevalaistus. Mutta sitten, kun voi kaivautua sohvan nurkkaan juomaan teetä ja lepäämään, niin antaa hämärän laskeutua, otan sen uteliaana vastaan. 

Alkusyksyllä ostin työhuoneen ompelukonepöydälle lisävalaisimen, jossa on todella terävä, valkoinen valo. Ja mikä parasta, lampussa on myös suurennuslasi. Se on ihan mahtava apuväline ja suorastaan välttämättömyys etenkin kun ulkona on jatkuvasti hämärää. 

Toivottavasti tilaamamme valaisin saapuu pian, muuten saatan joutua pikkutarkkaa hommaa tehdessäni kietoutumaan jouluvaloihin ja asentamaan päähäni otsalampun.